Уручене годишње награде Културног центра Војводине „Милош Црњански“

Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић вечерас је у Холу Покрајинске владе уручио награде овогодишњим лауреатима Културног центра Војводине „Милош Црњански“.

Честитајући добитницима у име ресорног секретаријата и у своје лично име, подсекретар Радуловић је истакао да свевидећи Милош Црњански, чије име и Културни центар Војводине носи једном је написаo „У нас, култура није само главно питање, него је и судбоносно.“

Како Радуловић наводи, свесни његове значајне поуке, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама заједно са установама културе и културним послeницима такође улаже напоре да се тако нешто и оствари.

„Искра културе“, која се додељује за савремено стваралаштво младом аутору до 35 година, по одлуци жирија, ове године припала је уметници Гала Чаки, стипендисти фондације из Њујорка, Индије и Финске, уметници која је своје радове излагала од Кине, преко Јапана, Катара и Абу Дабија. Током богате уметничке каријере, Гала је излагала и у Канади, Америци, Јужној Америци, Русији, Кореји, Сингапуру, Индонезији, Немачкој, Холандији, Данској, Белгији,Италији, Португалији, Словенији, Хрватској и Црној Гори и тиме на најбољи начин презентовала нашу културу и уметност.

Медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност припала је Зденки Валент Белић, главној и одговорној уредници часописа „Novy život“, књижевни и судски преводилац, професорка словачког језика и књижевности, библиотекарка, песникиња и есејиста која деценијама ради на повезивању људи и култура.

Проф. др Горана Раичевић добитница је  медаље културе за очување културног наслеђа, као аутор преко 130 научних радова и осам монографија, проф. др Раичевић је редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду, на Одсеку за српску књижевност, где је дала снажан допринос у изучавању дела Милоша Црњанског.

Медаља културе за животно дело тј. за свеукупно стваралаштво ове године додељено је књижевнику и новинару Ђорђу Писареву. У 15 књига, романа, приповедака и есеја, Писарев је овенчан бројним књижевним наградама.

У име награђениох речи захвалности упутио је Ђорђе Писарев, који је овом приликом истакао да не размишљајући превише о томе да ли је жири, додељујући ове награде ставио акценат на живот, дела или земаљске дане, доживљава их као признање које ће поспешити, а не окончати будући уметнички рад свих њих.

„Јер, ово би могао бити тренутак у коме се, баш као Толкинов јунак Фродо пред полазак на Велики пут, у велику пустоловину,  опраштамо од свих омиљених места мрмљајући: Хоћу ли икад погледати ову долину наново?“ цитирао је Писарев и додао да је тајна  једноставна: крај једног, почетак је другог, новог путовања. Што би узвикнуо други један успешни бележник догађаја, људи и времена, мајстор Булгаков: На пут, на пут, на пут!

Испред Културног центра Војводине „Милош Црњански“ лауреатима је честитао директор Ненад Шапоња.