Делегација АП Војводине боравила у радној посети Бечу

Подсекреар Покрајинског секретаријата за културу јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић је као члан делегације АП Војводине, учествовао у раду Дунавске конференције „Растимо заједно“ која је током прошле недеље одржана у Бечу.

Делегацију је предводила помоћница секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић, а поред ње и Радуловића, делегацију су чинили и помоћник покрајинског секретара за енергетику и грађевинарство Небојша Војновић и помоћница секретара за високо образовање и научно-истраживачку делатност Анастазија Стојшић Милосављевић .

Конференција је одржана у организацији Генералног секретаријата Радне заједнице подунавских регија, којом тренутно председава АП Војводина, а у фокусу су биле теме које се тичу изазова са којима се европске земље суочавају.

Ендерићева је оценила да је учешће делегације АП Војводине на конференцијама овог типа од изузетног значаја, пре свега јер отвара могућности за размену знања, искустава и нових перспектива између земаља региона, а доприноси и јачању билатералних односа.

Надовезујући се на излагање Ендерићеве, Радуловић је навео да је у претходном периоду Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, био изузетно посвећен сарадњи на међурегионалном нивоу и тако дао значајан допринос раду Радне заједнице подунавских регија. Током војвођанског председавања Радном заједницом 2021/22, године унапређена је међурегионална сарадња, а даљи развој сарадње ће бити наше трајно опредељење, истакао је Радуловић.

Током боравка у Бечу, делегација се састала са представницима Генералног секретаријата Радне заједнице подунавских регија, Терезом Штимер и Себастијаном Шефером.

На састанку је разговарано о планирању активности којима АП Војводина завршава свој мандат председавањем а дискутовано је такође и о датуму примопредаје председавањем које би требало да се изврши у марту или априлу наредне године.

Током састанка је разговарано о могућностима за интензивирање сарадње између културних институција, као и о успостављању сарадње између научно-технолошког парка у Новом Саду са научно-технолошким парковима у подунавским регијама.

Подсекретар Радуловић истакао је значај досадашње културне сарадње са Покрајином Доњом Аустријом, попут копродукције Српског народног позоришта и Театра из Санкт Полтена у представи Мадам Батерфлај или изложбе у Музеју Војводине, поводом 175 година постојања те институције и 100 година од утемељења Покрајине Доње Аустрије. Поред тога, Радуловић је најавио развој Дунавске медијске мреже, у виду сарадње ЈМУ РТВ Војводине и аустријског јавног сервиса ОРФ. као и будуће заједничке пројекте КЦ Милош Црњански и културних институција у Доњој Аустрији.

Делегација АП Војводине посетила је и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ које делује у Бечу од 1902. године, а њихове активности су како је речено, окренуте у смеру јачања и уједињења српске дијаспоре, са циљем очувања српског културног и духовног идентитета у Аустрији. Подсекретар Радуловић је најавио даљу, континуирану подршку Секретаријата културним институцијама Срба у Аустрији.