Делегација АП Војводине боравила у вишедневној посети Аустрији

Нови Сад/Штајерска, 17. мај 2023.- Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић протекле недеље боравио је у вишедневној посети Грацу, као члан делегације АП Војводине коју је предводила помоћница секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Видосава Ендерић. Током посете представници делегације  састали су се са челницима Института за стручну обуку и подучавање одраслих Привредне коморе Штајерске, Туристичке орагизације Штајерске и културним посленицима.

У оквиру посете обишли су и Универзални музеј „Јоанеум“ у којем се налази и департман под називом „Штајерска оружарница“, која са поносом представља некадашњи европски центар производње оружја и овом приликом разговарано је о могућностима за сарадњу институција културе две покрајине.

Чланови делегације АП Војводине, састали су се са директором Института „WIFI Steiermark“, Мартином Нојбауером и саветницом за међународне односе у Школском одбору за образовање Штајерске Ирис Хеинзел.

На састанку је разговарано о будућности образовања, дигитализацији, виртуелној стварности, програмима мобилности Европске уније, разменама знања и вештина из праксе учитеља и наставника, те о размени ученика. Такође, било је речи о туризму као платформи за међурегионалну сарадњу, подучавању изврсности у туризму и споју туризма и здравља, а оцењено је да постоји простор за интензивирање сарадње, реализацију заједничких пројеката као и размену ученика између АП Војводине и Штајерске.

Две стране договориле су и продубљивање сарадње кроз учешће у Савезу Алпе Јадран и реализацију пројеката из домена културе. Током боравка у Грацу чланови делегације АП Војводине обишли су винску школу Силберберг где је дискутовано о концепту дуалног образовања, а разговарано је и о могућностима стручне праксе и ученичке размене.

У вишедневној радној посети Грацу, били су и подсекретар за привреду и туризам Славољуб Арсенијевић и начелник одељења у Секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Горан Драгосављевић.