Додељени уговори црквама и верским заједницама

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Покрајинској влади уручила уговоре додељене на јавном конкурсу за цркве и верске заједнице у укупној вредности 9.943.000 динара.

Поздрављајући присутне у име Покрајинске владе и у своје лично име, она је нагласила да су ове године на јавном конкурсу за цркве и верске заједнице на територији АП Војводине одобрена 32 пројекта.

„Kонтинуирана подршка Покрајинске владе јесте потврда, доказ, али и наша обавеза да чувамо сопствени национални, конфесионални, културни и сваки други идентитет“, рекла је Милошевићева и додала да је верска култура која се вековима чува и преноси на нашим просторима најјача спона која у Војводини повезује припаднике различитих нација и подсећа на међусобно уважавање, толеранцију и складан заједнички живот.

Зато је веома важно, како је истакла, да наставимо и у наредним годинама са континуираном подршком и да останемо партнери у очувању свих наших цркава и храмова, који треба да стварају бољу будућност поколењима.

Средства за суфинансирање радова на адаптацији и реконструкцији црквених објеката на конкурсу су додељена традиционалним црквама и верским заједницама, као и организацијама и установама чији су оне оснивачи, а налазе се на територији АП Војводине.
Зато су данас речи захвалности на подршци изразили представници Епархије бачке, Епархије банатске и Епархије сремске, као и Епархије шабачке.

Средства су добиле и римокатоличке жупе у оквиру Суботичке, Зрењанинске и Сријемске бискупије, затим Румунска православна црква у Вршцу, као и Гркокатоличка црква у Куцури и Јеврејска општина у Зрењанину, а подржан је и пројекат Исламске заједнице Меџлис у Бачкој. Словачкој евангелистичкој цркви у Србији додељена су средства за санацију зграде Епископата, а Реформатској хришћанској цркви у Врбасу и Евангелистичкој хришћанској цркви у Суботици за грађевинске радове.