Драгана Милошевић отворила изложбу „Симболи државности на етнолошким предметима“

Поводом Дана државности данас је у малом изложбеном салону Музеја Војводине, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отворила  изложбу „Симболи државности на етнолошким предметима“, ауторке Љиљане Трифуновић.

Честитајући свим грађанима предстојећи државни празник Дан државности, секретар Драгана Милошевић је истакла и значај данашње поставке у Музеју Војводине, која нас  подсећа на историјски приказ очувања државних симбола, који су у времену настанка ових 26 изложених предмета били заправо храброст.

„У то време од 1870. године, до почетка Другог светског рата, на овим просторима биле су у власти неке друге државе, пре свега Аустроугарска монархија и строго је било забрањено истицање симбола српства, а жене –ткаље и везиље, као и дрворезбари  су нашли начина да то негде ипак уткају и оставе нам трајан запис свог родољубља“ рекла је секретар Милошевић и додала да свака застава и сваки грб, пре свега, преносе поруку о постојању заједнице и припадности људи.

Милошевићева је апострофирала да су пред нама поруке историје, традиције и идентитета једног народа, српског народа, чија тробојка носи посебну симболику и кроз боје које је красе.

Подсетимо се, нагласила је она, да црвена боја јесте симбол снаге и револуционарности, плава –слободе и истинољубља, док је бела симбол мира, поноса и доброте. Како тада, тако и данас ти симболи јесу и идентитет нашег народа и зато се захваљујем свима на сјајној изложби, која је на прави начин приказала како се чува од заборава, како се чува порекло једног народа и како се са поносом и храброшћу тка застава и грб.

Испред Музеја Војводине поздравне речи упутила је  директорица мр Тијана Станковић Пештерац, која је рекла да су овде  представљени предмети из збирки Етнолошког одељења Музеја и данашњи датум је управо и прилика да се они представе широј јавности.
Ауторка изложбе Љиљана Трифуновић се овом приликом захвалила свима на подршци и рекла  да иако је истицање националних обележја у поменутом периоду било ризично, на основу изложеног материјала видимо да су ткаље, везиље и дрворезбари, ипак своје родољубље преточили у користан и употребљив предмет, предмет који је био веома важан у животу ондашње човекове заједнице, а ту вредност можете само да замислите, ако се вратите у то њихово време.

Догађају је присуствовала и председница Скупштине града Новог Сада Јелена Маринковић- Радомировић.