Драгана Милошевић: Подићи свест грађана о значају културе

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић учествовала је јуче на конференцији под називом „Војводина у 2019“, коју је званично отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Секретар Драгана Милошевић је  током дискусије у оквиру панела „ Поглед у 2021. и година иза ње. Култура као извозни производ“ истакла да Војводина, па самим тим и Србија има снажне културне потенцијале, који су заправо наш бренд с којим треба и морамо да се покажемо Европи. Са тим у вези, истакла је она , више треба да проширимо публику, како би се подигла свест грађана о значају било којих културних садржаја, било да је у питању представа, концерт, изложба, промоција књига и сви други пратећи културолошки садржаји.

Током изношења ставова о циљевима културе на овим просторима, ресорни секретар је нагласила да недостатак новца није пресудан за развој културе уколико постоји визија и могућност за међурегионалну сарадњу. Да би се лакше стизало до циља Покрајинска влада преко ресорног секретаријата ће наставити да даје снажну подршку институцијама, чији смо оснивачи, као и манифестацијама од општег значаја, где не треба заборавити и синергију креативних људи, који се окупљају око заједничких пројеката.

Јожеф Kлем, заменик генералног директора Радио Телевизије Војводине је у уводном излагању подсетио да је ово једна од најзначајнијих година од постојања Јавног сервиса Војводине, јер ће се до краја ове године завршити нова зграда и коначно ће јавни севис захваљујући подршци Републике и Покрајине почети да ради са једне локације.

О развоју културе, која је у нераздвојној спрези са туризмом говорила је и Наташа Павловић из Туристичке организације Војводине, као и  Весна Буројевић, директорка Галерије „Сава Шумановић“ из  Шида.

О значају културе као извозног производа, којег на првом месту чине људи, говорили су и др Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта,  Вукашин Гроздановић из  „ОПЕНС 2019“ и Валентин Венцел управник  Новосадског позоришта.