Илић посетио Српску црквену општину у Чапљини

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Илић посетио је током прошлог викенда Српску православну црквену општину у Чапљини, где је, уз остало, обишао и Пребиловце и Клепце, српска села у Доњој Херцеговини позната по страховитим размерама страдања српског становништва током Другог светског рата.  Пребиловци су прво село на свету које је на самом почетку рата остало без више од осамдесет одсто житеља.

Током боравка, Илић је домаћину, јереју Марку Гојачићу, у име Секретаријата поклонио вредне књиге из области српске историје, културе, уметности и богословља.

Благодарећи на даровима, јереј Гојачић  је подсетио да је најпотреснија  прича о српском страдању у овом делу Херцеговине везана управо за Пребиловце где су хрватске усташе зверски убиле велики број невиних српских цивила и бациле их у јаму Голубинка у Шурманцима. После рата утврђено је да је у ову јаму живо бачено и 237 деце и 233 девојака, жена и старица.

Њихови преостали посмртни остаци похрањени су у Спомен цркви и костурници, заједно са остацима жртава из 13 других доњохерцеговачких јама, тако да је ова посета билаи поклоњење моштима новомученика, које је Свети архијерески Сабор Српске православне цркве канонизовао 2015. године.

Током посете, Илић  је обишао и чувени српски православни манастир Житомислић и српску парохију у Коњицу, где му је домаћин био јереј Милан Бужанин.