Карловачка богословија, Завод за културу војвођанских Хрвата, „Хрватска ријеч“, Завод за културу војвођанских Русина и „Руске слово“, одржали промоције на Сајму књига у Новом Саду

Сајамски дан иза нас, на штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, обележили су разговори и промоције на разнолике теме. На самом почетку, пред широким аудиторијумом, јучерашње промоције отворио је разговор на тему „Октоиха“ и јубиларних 230 година од оснивања Карловачке богословије.  

Мр Душица Грбић, помоћник управника за стару и ретку књигу и легате Библиотеке Матице српске, говорила је о штампаним србуљама, књигама објављиваним на српскословенском језику. Посетиоци сајма имали су јединствену прилику да се упознају са овим црквеним књигама, кроз живу реч мр Грбић, која је нарочито истакла „Октоих првогласник“ Ђурђа Црнојевића, прву српску и јужнословенску ћириличну књигу, одштампану 4. јануара 1494. и „Псалтир с последовањем“, прву милешевску књигу, одштампану 30. октобра 1544. године. У свом излагању, осврнула се и на делатност Божидара Вуковића, најпродуктивнијег штампара српских књига у 16. веку, кога је са великим успехом наследио његов син Вићенцо. Поред „Служабника“ из 1554. године, мр Грбић је скренула пажњу читалачке јавности и на остале значајне књиге, које су одиграле изузетну улогу у развоју српске писмености, културе и очувању православне вере у тескобним и несигурним временима српске историје и Српске цркве.

Протојереј-ставрофор мр Јован Милановић и јереј Станко Лакетић говорили су о Карловачкој богословији, поводом значајног јубилеја – 230 година од оснивања ове знамените црквено-просветне установе. Професор Лакетић говорио је о историјату карловачког клирикалног училишта, од његовог оснивања 1794. па све до данашњих дана и представио је образовни систем на који Богословија Светог Арсенија данас функционише, као и циљеве њеног делања.

Ректор Милановић, који се, од 2019. године, налази на челу Карловачке богословије, говорио је, такође, о мисији коју ова школа врши, нарочито у контексту њене издавачке делатности и бризи о старим и ретким књига које чува у свом поседу. Уз подршку Министарства културе и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Богословија Светог Арсенија извршила је конзервацију великог броја знаменитих књига и старих уџбеника из своје библиотеке, а које сведоче о великом труду и преданом раду генерација које су исписивале странице историје овог црквеног завода у претходних 230 година.

У току промоције, Октет Богословије, представио се химном „С нами Бог“, а својим појањем је привукао неподељену пажњу сајамске публике, уједно украшавајући, својом појавом и талентом, штанд Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Завод за културу војвођанских Хрвата и Новинско-издавачка установа „Хрватска ријеч“ и ове године су се представили на Новосадском сајму књига, промовишући своја два најновија издања „Годишњак за научна истраживања“ и часопис за књижевност и уметност „Нова ријеч“.

О садржају публикација говорили су директор ЗКВХ и извршна уредница часописа, Катарина Челиковић, сарадник Завода и историчар уметности Бранимир Копиловић, као и главна и одговорна уредница недељника „Хрватска ријеч“ Злата Васиљевић.

НИУ „Хрватска ријеч“ представила је своје најновије издање, књигу песама „Оће рич писма да буде“ Аните Ђипанов Маријановић из Моноштора. Поред аутора, о делу су говорили писац и писац предговора, Томислав Жигманов, као и координатор издавачке делатности НИУ „Хрватска ријеч“ Давор Башић Палковић.

На Сајму књига, у четвртак, 21. марта, у оквиру изложбеног простора Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, представљена је и издавачка делатност на русинском језику Новинско-издавачке установе „Руске слово” и Завода за културу војвођанских Русина.

Како су, на заједничкој промоцији, истакли директор НИУ „Руске слово” др Борис Варга и директор Завода мр Саша Сабадош, две кровне институције издаваштва на русинском језику у АП Војводини, односно Републици Србији, последњих година негују чврсто партнерство, које за резултат има неколико значајних публицистичких наслова у Едицији „Фундаменти”, објављених током претходне и текуће године. То су студија о обичајној традицији бачванско-сремских Русина „Како дедови говоре, свет је некада био другачији” Владимира Еделинског – Миколке, обновљено издање „Кратке историје Русина” проф. др Јанка Рамача, монографија објављена на српском језику „Културни живот Русина у Шиду” Мирослава М. Цирбе, као и најновија књига у едицији, која представља уређену вишедеценијску преписку између писца, драматурга и публицисте, Михајла Ковача и украјинског академика Олексе Мишанича, објављена под насловом „Тамо покрај Дунава, тамо изнад Дњепра”.

Од двадесетак нових књига из области уметничке литературе, дечје књижевности и публицистике, објављених током прошле и почетком текуће године, НИУ „Руске слово” је на сајамској промоцији акцентовало најрецентнија издања, објављена после Међународног сајма књига у Београду, као и  наслове који су, сваки на свој начин, обележили претходну годину.

Говорећи о најновијим издањима, одговорни уредник издавачке делатности НИУ „Руске слово”, Никола Шанта, нарочито је истакао двојезичну књигу поезије Вере Медић „Не мање од вечности” и постхумно објављену поетску книгу познатог новинара и доајена русинске књижевности Михала Рамача, „Без фејкова, шокова, стреса и вируса”.

Међу издањима НИУ „Руске слово”, која су обележила протекли период и одјекнула међу читалачком публиком, истичу се монографија „100 година ФК Русин”, објављена поводом прошлогодишњег, златног јубилеја клуба из Руског Крстура, као и „Русински традиционални кувар” који је после распродатог тиража на русинском, доживео и издање на српском језику.

На одличан одзив читалаца наишле су и књига приповедака „Сеоски Вудуленд” Славка Романа Ронда, као и збирка есејистичких записа „Неко је још увек ту” Ирине Харди-Ковачевић, док су међу најмлађом читалачком публиком одлично прихваћене књига песама за рецитовање „Слатке казне” Меланије Римар, као и сликовница „Занати и професије” Данијеле Тамаш и илустраторке Марије Ковачевић. Аутори побројаних наслова такође су говорили и на промоцији, као и у неформалној дискусији, којом је закључено представљање издања на штанду ресорног покрајинског секретаријата, за 21. март, на овогодишњем Сајму књига у Новом Саду.