Мирослав Илић уручио 28 уговора представницима цркава и верских заједница

Нови Сад, 4.јун 2021.- Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужен за област верских заједница Мирослав Илић, данас је у Холу Покрајинске владе, уручио 28 уговора корисницима, који су добили средства на конкурсу за суфинансирање обављања градитељске, добротворне и научне делатности регистрованих традиционалних цркава и верских заједница, као и организација и установа, чији су оснивачи, а које делују на територији АП Војводине. Укупан износ средстава је 9,233,424 милиона динара.

Поздрављајући присутне у име ресорног секретара Драгане Милошевић, помоћник Илић је истакао задовољство што се и ове године, као и претходних, додељују средства за оне пројекте, који су наведени као приоритетни, од грађевинских и санацијских радова на верским објектима, до организовања научних скупова, као и ликовних колонија.

По речима помоћника Мирослава Илића сарадња цркве и државе у овом контексту изузетно је важна, јер ако погледамо нашу и европску културу уосталом, она је превасходно хришћанска. Како он наводи и данас на територији Европе, Србије, па самим тим и Војводине, традиционално наслеђе припада црквама и верским заједницама и зато је сарадња просто природан след ствари, као и приоритет сваке државе.

„Данас имам част и задовољство да уручим уговоре за четири епарихије у АП Војводини, реч је о епархији Бачка, Банат и Срем, а ту су  и представници епархије шабачке, која на територији Војводине има четири црквене општине“ истакао је помоћник Илић и додао да су средства додељена и за потребе суботичке, зрењанинске и сријемске римокатоличке цркве, као и за традиционалне цркве, као што су евангелистичка, словачка евангелистичка црква, гркокатоличка црква, реформатска црква и исламска заједница.