Мировић на отварању манифестације посвећене 200-годишњици рођења Бранка Радичевића

У Сремским Карловцима данас је почела манифестација „Пролећни Бранкови дани 2024“,  која је ове године у знаку обележавања двеста година од рођења Бранка Радичевића, а председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је уједно и председник Одбора за обележавање овог великог јубилеја, на свечаности је поручио да је Покрајинска влада подржала ту иницијативу Карловачке гимназије због значаја Бранка Радичевића, једног од највећих песника српског романтизма.

Обраћајући се званицама, председник је у поздравној речи говорио о животу и делу Бранка Радичевића, као и трагу које је његово стваралаштво оставило у нашој књижевности.

Оценивши да су „Бранково коло“ и Карловачка гимназија деценијама чували спомен на Бранка Радичевића, Мировић је изразио задовољство што ће ова година бити у знаку обележавања овог великог јубилеја, те да учешће најзначајнијих институтција и установа показује колико се одговорно приступило припреми и реализацији програма и активности у част великана наше поезије.

На свечаности у Карловачкој гимназији беседио је и председник „Бранковог кола“ Ненад Грујичић, и уручена је „Велика повеља Бранковог кола“ Карловачкој гимназији и Карловачкој боголовији „Свети Арсеније Сремац“, за вишедеценијску успешну и надахнуту сарадњу са плодотворним резултатима. Овом приликом уручена је и награда „Печат вароши сремскокарловачке“ овогодишњим добитницима за најбоље књиге поезије на српском језику.

Поводом обележавања двеста година од рођења Бранка Радичевића, а у оквиру манифестације „Пролећни Бранкови дани“, предвиђене су активности у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду – округли сто о животу и песничком делу Бранка Радичевића, у којем ће учешће узети двадесет пет научника, универзитетских професора и песника, затим казивања поезије о Бранку на Стражилову, док ће Свечана академија посвећена 200. годишњици рођења Бранка Радичевића бити одржана 27. марта у Српском народном позоришту у Новом Саду.

У оквиру издавачке продукције биће објављена Сабрана дела Бранка Радичевића у два тома, која је приредио Душко Иванић, у издању Матице српске, Антологија песама о Бранку Радичевићу, Цветник песама (о) Бранку, који је приредио Ненад Грујичић, у издању „Бранковог кола“, као и часопис „Књижевне новине“ (додатак посвећен Бранку Радичевићу), у издању Удружења књижевника Србије и КЦВ „Милош Црњански“.

Двадесет осмог марта биће организована изложба Народне библиотеке Србије у сарадњи са Културним центром Војводине „Милош Црњански“,  посвећена Бранку Радичевићу, у атријуму Библиотеке, док ће у мају бити одржан округли сто под називом „Вук и Бранко“, који организује Вукова задужбина у сарадњи са КЦВ „Милош Црњански“.

У септембру је предвиђено свечано отварање „Бранковог кола“ (Јесењи Бранкови дани), у оквиру ког ће, између осталог, бити одржан Стражиловски митинг поезије – у знаку прославе 200. годишњице песниковог рођења.

Део програма обележавања јубилеја одвијаће се у Тршићу, у оквиру 53. Ђачког Вуковог сабора – Бранков „Ђачки растанак“, као и програм „Бранко Радичевић – речју и музиком“, и округли сто „Бранко и Мина“ на 91. Вуковом сабору.

Бранко Радичевић рођен је 1824. године у Славонском Броду, а умро 1853. године у Бечу. Школовао се у Земуну, Сремским Карловцима, Темишвару и Бечу. Прве стихове је написао док је похађао Карловачку гимназију.