Мировић: Заједништво је дубоко укорењено у Војводину и целу државу Србију

Нови Сад / Бачки петровац 11.08.2023.

„Поносни смо на братство, солидарност и заједништво и трудићемо се да у годинама које су пред нама развијамо све оно што је најснажнија бит у Србији, а посебно овде у Војводини. Заједништво је дубоко укорењено у Војводину и целу државу Србију и на томе ћемо градити нашу политику и у будућности“, рекао је председник Покрајинске вледе Игор Мировић на отварању 61. Словачких народних свечаности у Бачком Петровцу.

Традиционалну манифестацију Словака у Србији организују Општина Бачки Петровац, Матица словачка у Србији и Национални савет словачке националне мањине.

„Године 1901. преминуо је Светозар Милетић, који није дочекао 1918. и присаједињење Војводине Краљевини Србији. Али Јаша Томић, Људевит Мичатек и многи други делегати на Скупштини присаједињења у Новом Саду, и сви они који су пре њих сањали о слободи, о усправној Србији, заједништву, равноправности, напретку, о солидарности  међу људима и народима – радовали би се вечерашњем скупу на којем можемо да кажемо смо били,  и да сте ви данас, достојни наследници великих заветних мисли“, рекао је Мировић.

Председник је додао да и данас у нашој свакодневици можемо проверити те велике идеје којима су нас водили наши претходници.

„Уверен сам да смо испунили идеал заједништва и да на сваком кораку то можемо показати, на националном и покрајинском нивоу и у многим локалним самоуправама где припадници словачке националне мањине остварују своја права, управо онако како су то биле поруке уједињујућих дана“, рекао је Мировић.

Мировић је додао да су минуле године биле оне године у којима су  учињени конктерени напори да права припадника свих националних мањина у Војводини, међу њима и словачке, дођу до висина када можемо да кажемо да су начела равноправности у пуној мери испуњена.

„Радили смо заједнички на изградњи институција, у све већем обиму финансирали смо  објављивање листова, трудили смо се, заједнички са припадницима словачке националне заједнице, да очувамо језик, писмо, културу и обичаје“, нагласио је Мировић.

„У будућности ћемо урадити све да будемо достојни настављачи великих традиција поводом којих смо се окупили“, рекао је на крају Мировић захваливши се словачком народу на подршци и заједништву .

Изасланик председника Републике Србије, потпредседник Владе Србије и министар одбране, Милош Вучевић истакао је да је Република Србија слободарска земља која завет о слободи чува још од Сретењског устава.

“Зато стојимо данас пред нашом словачком браћом и питамо се да ли смо завет слободе испунили? Мислим да имамо чиме да се поносимо и шта да покажемо свету!” поручио је Вучевић подсетивши на то да су управо у Бачком Петровцу још давне 1919. године организоване прве Словачке народне свечаности које славе културу, језик и обичаје словачког народа.

На свечаности су се обратили и министар културе Републике Словачке Силвија Хронцова председница Општине Бачки Петровац Јасна Шпрох, председница Националног савета словачке националне мањине Душанка Петракова и председник Матице словачке у Србији Бранислав Кулик.

Свечаности су присуствовали чланови Покрајинске владе и Скупштине АП Војводине.