О зборницима Културног центра Војводине „Милош Црњански“

Нови Сад, 11. март 2023.- На главној бини Новосадског сајма, у организацији Покрајинског секретаријата за културу, јавно иформисање и односе с верским заједницама, а у оквиру одржавања Међународног сајма књига и 27. Међународне изложбе уметности „Арт експо“, четвртог дана ове манифестације Културни центар Војводине „Милош Црњански“ представио је  два зборника.

О зборницима „Лабораторија културе“ и „Будућност културе“ говорила је  уредница др Биљана Мицков и др Агота Виткаи-Кучера редовни професор Академије уметности у Новом Саду.

На бројна питања која су постављали, нашла се и тема новог доба, да ли ће музика у класичном извођењу, опера, књиге и штампане новине опстати.

По мишљењу обе саговорнице, ново доба ће свакако, како већ и јесте, наметнути неке нове видове сажимања свих медија и кроз аудио-визуелне концпете наступа, створиће један нов приступ тим уметностима, али их неће суштински мењати,већ само надоградити.

Тежња је класичне музике, како оне сматрају, да се сви ти медији повежу и публици се представе кроз један потпуно нови приступ.  

Гордана Драганић – Нонин из Културног центра Војводине „Милош Црњански“ заједно са др Владиславом Петковић- Гордић, као рецезентом зборника,  данас су представиле радове из њих  под називом: „Постојање ауторком“. Реч је о издању  са конференције о женском стваралаштаву у оквиру манифестације „Милици у походе“, која се ове године одржала 46 пут и била је осмишљена као тродневна манифестација у Врднику, месту Миличиног рођења, са бројним учесницима округлих столова, уметничким наступима, а како сматра Гордана Нонин полако се припремају и за јубиларно 50. издање ове манифестације.