Обележени „Дани светосавља“ у Фекетићу

Нови Сад, 28.јануар 2023.- Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић присуствовао је вечерас у општини Мали Иђош на манифестацији „Дани светосавља“, која се већ девету годину заредом одржава у Дому културе у Фекетићу.

Др Милан Мицић овом приликом је истакао важност лика и дела Светог Саве,наглашавајући да  прича о Светом Сави је дубоко уткана у српску културу.

„Истицање лика и дела Светог Саве посебно његове етике која је утемељена на хришћанским вредностима, православним вредностима, на вредностима поштовања и љубави према свом окружењу, ближњем своме су темељ нашег постојања и у овим данима светосавских свечаности веома је важно послати ту поруку са овакве манифестације“ нагласио је др Мицић.

Богат двочасовни програм манифестације „Дани светосавља“ коју организује Културни центар „Цар Душан Силни“ обиловао је традиционалним песмама и подсетио публику на најславније дане српске историје. Посебну пажњу привукла је инсценација живота Светог Саве која је, кроз историјске податке, али и мање познате легенде и приче, представила највећег српског просветитеља.

Драматургију је урадила професорка историје Ксенија Кустудић Ђукић која од самог оснивања Културног центра „Цар Душан Силни“ предано ради са најмлађим глумцима и рецитаторима.

Треће завршно вече манифестације „Дани светосавља“ припремило је више десетина аматера из Фекетића и околних места уз госте из Културног центра из Врбаса. Горан Ђукић, председник Културног центра “Цар Душан Силни” рекао је да деца заиста озбиљно и вредно раде у више секција.

„Имамо шест група са којима радимо. То су женска певачка група, затим два омладинска ансамбла, ветеранска група и млађа фолклорна група, као и дечија глумачка група. То је негде око седамдесет веома активних аматера на које сам лично веома поносан. Са овом манифестацијом наш Културни центар је и отпочео свој рад, практично, и наредне године обележавамо десет година постојања. За овај значајан јубилеј припремаћемо се током целе године, јер планирамо да заиста на посебан начин обележимо деценију постојања и преданог рада са циљем да сачувамо нашу српску традицију, културу, игру, песму и наравно историју. Желимо да на нашу децу пренесемо ту обавезу да чувамо оно најсветије, најважније што имамо,“ рекао је Ђукић.