Драгана Милошевић кума школске славе ОШ „Прва војвођанска бригада“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у ОШ „Прва војвођанска бригада“ у Новом Саду била кума школске славе – Светог Саве.

Након освећења колача и уводног излагања директора школе Оливера Стојановића, обратила се и Милошевићева, истичићу чињеницу да јој је данас припала велика част и привилегија да буде кума славе у школи коју је похађала.

„У овом  храму образовања имала сам два пута трему“, рекла је Драгана Милошевић, додајући да је први пут то било пре 33 године, када је била уписана као ђак првак, а данас други пут, као кума школске славе, у школи која је обележила њено детињство, дала образовање и из које је кренула путем којим је давно ходио Свети Сава.

„Сава је целог свог живота проповедао образовање као путоказ, јер је и сам био вечити архитекта, градитељ наших цркава и државе, описменио је народ, духовно га уздизао, и то јесте део наше историје и идеал наше будућности. Данас смо окупљени сви овде, како бисмо славили његова дела и постојање, и како би управо деца показала тај однос према светитељу да би и она сама сутра били подједнако добри градитељи, пожртвовани, храбри, честити, амбициозни људи, са моралним начелима, испуњени поштовањем и љубављу“, истакла је Милошевићева.

Она је изразила посебно задовољство што ова школа данас има скоро дупло више ђака него пре три деценије, што је на понос свих, нарочито учитеља, наставника и професора, који су управо стазама светосавља и православља наставили да негују и обележавају 27. јануар, школски празник нашег Светог Саве, јер се на тај начин чува традиција и историја и сва она начела којима нас је учио, како бисмо смо сви ми то преносили на генерације после нас.

„Улагање у образовање јесте улагање у будућност, а то јесу наша деца, и зато Покрајинска влада снажно подржава реконструкцију, адаптацију и санацију бројних установа образовања, а недавно смо најавили и комплетну реконструкцију ОШ ′Милош Црњански′ у Новом Саду“, нагласила је Драгана Милошевић и поздравила присутне уз химну „Ускликнимо с љубављу“.

У име Града Новог Сада, обратила се председница Скупштине Јелена Маринковић Радомировић, док је директор Оливер Стојановић изнео бројне податке о успеху ђака и наставника те школе.

Светосавска приредба била је увеличана наступима хора и солиста школе, а ученица осмог разреда Лана Зорјан извела је на виолини нумеру с којом ће ускоро наступити и на београдском „Коларцу“.