Одржан радни састанак поводом сарадње у оквиру програма Интерег ИПА Румунија- Србија 2021-2027. година

Нови Сад, 26. јануар 2022.- Подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић одржао је данас  радни састанак са делегацијом из града Решица у Републици Румунији, као иницијални састанак  за сарадњу у оквиру програма Интерег ИПА Румунија- Србија 2021-2027. година.

Изражавајући задовољство због могућности за сарадњу, подсекретар Радуловић је представио капацитете ресорног секретаријата, који има оснивачка права над 12 институција културе у Војводини и над пет завода за културу националних мањина, где смо суоснивачи заједно са Националним саветима националних мањина-заједница.

Овом приликом он је истакао да је секретаријат у периоду од 2020. до 2022. године учествовао у два прекогранична пројекта у области културе, где је у једном био партнер, док је у другом био носилац пројекта са мађарском жупанијом Чонград под називом „Заштита културног наслеђа“, па са тим у вези има и искуства у реализацији.

Др Милан Мицић помоћник покрајинског секретара задужен за културно наслеђе поздравио је госте из Румуније, који сарадњу на пројекту виде кроз реализацију пројеката у повезивању културно-уметничких друштава, што је по др Мицићу одраз идентитета, културе и самог фолклора управо прави модел сарадње Баната, где највише и живе припадници румунске националне заједнице.

По речима Милана Мицића, Нови Сад има изузетно  културно-уметничко друштво „Вила, али град Кикинда има академско културно-уметничко друштво „Гусле“ које већ скоро 150 година негује и прославља игре Баната, Бачке и Срема, па је сарадња са њима и природни след пројекта.Слична фолклорна удружења налазе се и у Вршцу, Зрењанину и Панчеву, тако да потенцијала има како за Румуне у Банату, тако и за заједницу Срба у Румунији.

По речима  заменице градоначелника Града Решица Мадалине Киосе, као и  Бјанке  Булгару, која је и представила могућности за будућу сарадњу са институцијама културе у Војводини, реч је о повезивању са румунским фолклорним  удружењем „Брзава“ и одржавању мултиетничког фолклорног фестивала у Решицама, где би се представиле игре са једне и друге стране границе.

По њиховом мишљењу пројекат, који подразумева и мобилну сцену и опрему, имао би и представљање туристичких потенцијала и са реализацијом би почео у 2024. години, а до тада је потребно да се испуне сви адекавтни услови које пројекат Интерег ИПА подразумева. 

Састанку су присуствовали Дорин Бистриан, Петронела Исфан-Цомора и Доринел Хотногу, као и запослени у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Марко Тешић и Лавиниа Тапалага.