Потписан Споразум о сарадњи на реализацији заједничких пројеката у области културе Покрајинске владе и Владе Републике Српске

Нови Сад/Бања Лука, 11. 05. 2023. – Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и министар просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић потписале су данас Споразум о сарадњи на реализацији заједничких пројеката у области културе.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић подсетила је присутне на потписан Протокол о сарадњи између Покрајинске владе и Владе Републике Српске који је и био основ за потписивање оваквог споразума којим ће се дефинисати конкретнија сарадња у области културе кроз заједничке пројекте.

“ Наше институције културе сарађивале су и у претходном периоду, али данашњим потписивањем споразума желимо да учврстимо ту сарадњу креирајући конкретне пројекте и приоритете који ће бити уврштени у годишње програме рада установа. Непоколебљивим чувањем језика, писма, духовности, идентитета, историјског и културног наслеђа допринећемо у стварању јединственог културног простора“, рекла је Драгана Милошевић.

Министар Жељка Стојичић је нагласила да је основни циљ овог споразума унапређење културе и институционалног повезивања између установа културе из Републике Српске и Аутономне покрајине Војводине, као и да ће споразум обезбедити пропорционално узајамно учешће истакнутих стручњака и научника у области културе, културних радника и представника културне делатности споразумних страна и пропорционално финансијско учешће на заједничким пројектима.

Потписивању споразума присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Бања Луци Милош Вујић.

Након потписивања споразума у Министарству просвете и културе, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и министар просвете и културе Жељка Стојичић посетиле су Спомен-собу “Петар Кочић“ у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске и изложбену поставку “Чудесна моћ биља у народној медицини“ у Музеју Републике Српске.