Делегација Покрајинског секретаријата на отворању изложбе „Сутра је понедељак” Драгољуба Раше Тодосијевића

Нови Сад/Бања Лука, 11. 05. 2023. – Помоћница покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједница Јелена Добровић Бојановић и самостална саветница Вера Којић присуствовале су отворању Ретроспективне изложбе „Сутра је понедељак” истакнутог неоавангардног уметника Драгољуба Раше Тодосијевића, која је отворена у четвртак, у Музеју савремене умjетности Српске у Бања Луци и обухвата више од пола века деловања овог уметника. Изложба се реализује у сарадњи са Музејом савремене уметности Војводине и прва је ретроспективна изложба Тодосијевића у Бања Луци.

Министар просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изразила је задовољство, јер је изложба резултат добре сарадње две институције културе. „Изложба нам пружа прилику да у Бања Луци погледамо значајна уметничка дела једног од међународно најактивнијих и уваженијих уметника из Србије”.

Тодосијевић је изразио задовољство што има прилику да своје радове први пут представи у Бања Луци, наводећи да није лако из вишедеценијске каријере издвојити део радова: „Ови радови нису из једне временске зоне и у томе је највећа драж ове изложбе”, истакао је Тодосијевић.

Кустос Музеја савремене умјетности Српске Младен Бањац рекао је да је поставка ове изложбе била веома тешка, јер је незгодно каријеру дугу пет деценија ставити у једну изложбу.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић рекла је да ће и у наредном периоду бити реализоване заједничке изложбе два музеја, на којима ће се представити савремени уметници Србије и Српске.

Тодосијевићеви радови, између осталог, откупљени су за Тејт галерију у Лондону, париски Бобур, стокхолмски Музеј модерне уметности и друге значајне музеје и галерије. Добитник је и награде на 54. Бијеналу у Венецији.