Промовисана књига „Авантуре на Балкану 1915“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић говорила је данас у Архиву Војводине на промоцији књиге „Авантура на Балкану 1915“, насталој по истоименом рукопису др Дагласа Долда, члана експедиције америчког Колумбија универзитета за пружање помоћи Србији током 1915. године.

Цитирајући одломак из књиге о боравку 24 младаАмериканца на челу др Долдом у Нишу, који говори о ратним разарањима и потресним утисцима српског страдања, Милошевићева је рекла „да објављивањем овихдневничких записа ми данас исказујемо захвалност њиховој земљи за подршку коју нам је тада пружила“.

„Захвалности, наравно, исказујемо и нашем великануМихајлу Пупину који је те младе људе са Колумбија универзитета позвао да помогну његовом народу у Великом рату. Уз то, и ова књига, и пратећа изложба коју је Архив Војводине оррганизовао, јесу и сведочанство једног времена и племенитих људи у њему, које смо, као потомци,дужни да поштујемо“, додала је она.

Говорећи о књизи „Авантура на Балкану“, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Кајл Скат је оценио да је и њено објављивање потврда добрих односа двеју земаља и пре равно једног века, а и данас, односно путоказ какви би они требало да буду и у времену које долази.

О књизи „Авантура на Балкану“ данас су говорили и њен приређивач Љиљана Дожић и др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине који је њен издавач.