Свечано отворена телевизија „Фолклорика“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Заводу за културу војвођанских Словака у Новом Саду присуствовала свечаном пуштању у рад   ТВ канала „Фолклорика“,  намењен између осталих и словачкој националној мањини у Србији.

Пресецањем врпце ТВ „Фолклорику“ су симболично отворили испред Владе Репулике Србије, генерални секретар Републике Србије Никола Селаковић, председник Народне скупштине Републике Словачке Андреј Данко, Марцел Декановски сувласник ТВ „Фолклорика“ и Весна Вујасиновић  испред комапније MC BOX, која је влaсник новоoтворене телевизије „Фолклорика“.

Премијерним емитовањем неколико сегмената из програма нове приватне словачке телевизије ТВ „Фолклорика“ почело је њено званично емитовање, како би се живот војвођанских Словака и матице Словачке приближио свима.

По речима секретара Драгане Милошевић ово је један изузетан дан за словачку националну заједницу у Војводини, јер ће и на овај начин свакодневно бити повезана са матичном земљом. Као ресорни секретар, истакла је она, морам да нагласим да Покрајинска влада са посебном пажњом брине о очувању националног идентитета сваке националне заједнице у Војводини, па самим тим и Словака. Посебно бих нагласила да ће се у наредном периоду управо за снажнију медијску подршку националних заједница увећати  буџет за пет досто, што ће оснажити и њихове програмске садржаје.

У име председника Републике Србије Александра Вучића отварање новог ТВ канала поздравио је генерални секретар Никола Селаковић, који је овом приликом честитао на оствареном пројекту, који још више зближава српски и словачки народ, чији корени пријатељства сежу дубоко у историју.

Подсетићу, апострофирао је Селаковић, да ове године Србија обележава 100 година од завршетка Првог светског рата, када је и словачки народ добио слободу и стао уз Србе, са којима су заједно донели одлуку о присаједињењу Краљевини Србији. Осим тога, додао је он, данас је посебан дан и Заводу за културу војвођанских Словака, јер обележавају десет година од оснивања на чему им посебно честитам и желим успеха у даљем раду. То је све само потврда и доказ да Република Србија посебно негује, поштује и цени словачку националну заједницу, којој су, као и другима, Уставом загарантована права на неговање језика, писма, културе и обичаја у нашој земљи,а  телевизија „Фолклорика“ ће то својим даљим деловаљем и потврдити.

Честитатајући на отварању телевизије, која ће још дубље, снажније и професионалније спајати наша два народа, председник Данко је нагласио да векови заједничког живота Словака и Срба на овом простору су довољан предуслов да се са таквим животом настави.

Марцел Декановски је објаснио да је циљ отварања ове телевизије поред приближавања живота Словака у Војводини и Словака у матици и приближавање много шире слике на релацији Београд – Братислава и наш циљ смо испунили, ако нам гледаност у Словачкој дође на милион и по гледалаца, а у Војводини, односно Србији на 90 одсто словачке националне заједнице.

Свечаном отварању присуствовала је и амбасадор Словачке Републике у Србији Дагмар Репчекова.