Драгана Милошевић отворила Библионет 2018

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Матици српској отворила Библионет 2018 – стручно-научни скуп Заједнице матичних библиотека Србије, чији је циљ афирмација и унапређење библиотекарске струке.

„Наше библиотеке представљају чуваре скривеног блага похрањеног у књигама и по природи своје друштвене и институционалне мисије оне су претпоставка и темељ индивидуалног и колективног идентитета“ рекла је отварајући скуп Драгана Милошевић.

По њеним речима, библиотеке су излози и огледала својих нација и култура, њихових извора и највреднијих културних, уметничких и научних доприноса човечанству.

Током претходних векова, додала је она, наше писано наслеђе често је страдало у ратовима, сеобама, пожарима и другим недаћама и зато је сваки примерак рукописне или старе и ретке штампане књиге драгоцено културно – историјско сведочанство. Стога је, сматра секретар Милошевић, изузетно важно и добро што се баш у Библиотеци Матице српске, као ризници писане речи, где се налазе колекције старих и ретких књига, одржава 12 по реду конференција Библионет са темом „Рукописна и стара штампана књига“.

Зато вам желим да у наредних неколико дана, поручила је секретар Драгана Милошевић, дате допринос у размени искуства, разматрању проблема и недоумица у раду са рукописним и старим штампаним књигама у чему вам желим успешан и плодотворан рад.

Уочи званичног отварања стручног скупа председник Заједнице матичних библиотека Србије и директор Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић уручио је награду „Ђура Даничић“ дугогодишњој археографкињи из Библиотеке Матице српске Душици Грбић.

Учеснике научног библиотекарског скупа поздравио је директор Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић, подсећајући да су библиотеке заправо испосничка здања, које људе враћају у антрополошки рам.

Испред града Новог Сада, госте из иностранства, библиотекаре и учеснике научно – стручног скупа поздравио је члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић.

Библионет се организује на иницијативу Библиотеке Матице српске, дванаесту годину за редом и ове године главна тема скупа је „Рукописна и стара штампана књига“. Скуп је окупио  библиотекаре из Србије, као и учеснике из Москве, Санкт Петербурга, Будимпеште и Бања Луке трајаће у Новом Саду до  9. јуна.