Представљена антологијска едиција „Десет векова српске књижевности“

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић присуствовао је данас промоцији антологијске едиције „Десет векова српске књижевности“, деветог кола у десет књига, а у издању Издавачког центра Матице српске.

О значају овог још једног у низу капиталног издања српске књижевности говорили су директор и главни уредник Издавачког центра Матице српске , академик проф. др Миро Вуксановић, емеритус проф. др Славко Гордић, проф. др Љиљана Пешикан-Љуштановић, проф. др Мато Пижурица и проф. др Миливој Ненин.

По речима др Вуксановића захваљујући подршци Покрајинске владе преко покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и ово  антологијско издање, које обухвата десет векова српске књижевности угледало је светлост дана, како би стигло до читалаца.

„Као уредник ове едиције са правом и поносом могу да истакнем њен значај, јер је десет векова постојања језика, културе, речи, мисли, филозофије нешто, што се мало народа на свету  може похвалити“ нагласио је др Вуксановић и додао да је у овом деветом издању обухваћен период од Светог Саве до данас, односно, књижевности 21.века.

У овим издањима, како он каже, обухваћена је целина националне духовности српског народа, кроз слагање времена у антологијском смислу. То нас, као сведоке данашњег времена штурих речи, увелико проширује и на те давно изречене речи и мисли осветљава и уверава да не постоји ништа смисленије него књига, која може да покаже све.

О прва три издања из едиције, тачније о Димитрију Kантакузину, Kонстантину Михаиловићу из Островице, Патријарху Пајсију и  Арсеније III Црнојевићу говорила је проф. др Љиљана Пешикан – Љуштановић.

Остала издања у којима се налазе дела Јелене Димитријевић, Владана Ђорђевића, Добрице Ћосића, Данила Киша, Миодрага Павловића, Мирослава Јосића-Вишњића, као и антологија књижевности за децу говорили су остали саговорници.