Драгана Милошевић присуствовала отварању Генералне скупштине Конференције Европских цркава

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић присуствовала је јуче отварањуГенералне скупштине Конференције европских цркава (КЕК), коју је поздравним говором званично отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић.Конференције европских цркава (КЕК) се одржава од 31. маја до 6. јуна у Новом Саду.

Подсетивши да је Република Србија секуларна држава, али и да пружа значајну институционалну подршку за деловање цркава и верских заједница, председник Мировић изјавио је да смо сви дужни да чувамо сопствени национални, конфесионални, културни и сваки други идентитет, али и да подржимо и очување идентитета свих оних који са нама живе.

„На нашем простору доминанта је хришћанска култура која се вековима преноси, и баш то је једна од кључних спона којa у Војводини повезује припаднике различитих нација и конфесија и подсећа на међусобно уважавање, толеранцију и складан заједнички живот“ изјавио је председник Мировић.

Он је додао да значајну улогу у томе има обострана сарадња и дијалог са црквама и верским заједницама којима житељи АП Војводине припадају.

„Верујем да је наше опредељење у складу са принципима дијалога, изградње мира и помирења, заштите људских права и правде и другим универзалним принципима за које се залаже Конференција европских цркава. Зато у нама имате праве домаћине и партнере“, рекао је председник Мировић.

Патријарх српски Иринеј изразио је овом приликом задовољство јер се Конференција европских цркава одржава у оквиру наше цркве, у Ерпархији бачкој, која, како је рекао, увек даје свој допринос и искрено сарађује у тој религијској организацији.
„То је велика част за нашу цркву која је члан Европске заједнице цркава. У времену у којем живимо, у коме има много неправде, црква има велико и уважено место. Ово религијско тело савременом свету је неопходно јер свет очекује да чује јединствен глас цркве и глас Божији“, рекао је патријарх Иринеј.

Председник КЕК-а бискуп Кристофер Хил казао је да овим скупом показујемо значај међуверског окупљања европских цркава и верских заједница које афирмишу верске различитости, позитивне друштвене вредности и толеранцију.

Конференција европских цркава представља међународну организацију која посредује у међурелигијском дијалогу и заступа интерес цркава пред међународним институцијама као што су Европска комисија и Европски парламент. Основана је 1959. године и окупља 116 правосалaвних, протестантских, англиканских и старокатоличких цркава.