У СНП премијерно изведена опера “Владимир и Косара“

НОВИ САД: У Српском народном позоришту је 28. марта први пут пред публиком изведена опера „Владимир и Косара“ у оквиру програмског лука „Сеоба“, Европске престонице културе. Премијери „Владимира и Косаре“,  којом је Српско народно позориште обележило 161. сезону присуствовали су председник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Либретиста, новосадски композитор Стеван Дивјаковић каже да је ово дело настајало годинама: „Изучавао сам све што је написано о Владимиру и Косари и музику из тог времена, а познато је да ње готово и нема, то је више било византијско појање. Гледао сам на који начин да приближим звук, боју симфонијског оркестра том времену. Моји пријатељи музиколози кажу да сам успео. Гледао сам све пробе и задивљен сам тимским радом. У подели су три Косаре и три Владимира и сви су једни другима помагали. Редитељ Александар Николић направио је једну одличну атмосферу и мислим да ће то дати резултат“, рекао је Дивјаковић.


Редитељ Александар Николић каже да је хтео да претвори једну историјску причу у сан, у снолики, онирични доживљај. „По нашој првој изведби у многоме ће се одредити судбина дела. Многа дела су кроз историју опера, ако су имала успешне поставке, врло брзо доживљавала и обнове и друге средине су се заинтересовале за њих. „Лабудово језеро“ је имало лошу премијеру и замало је светска културна баштина остала без таквог дела. Само необичним сплетом околности то је дело обновљено након 20 година. То значи да они који раде прву поставку имају највећу одговорност“, рекао је Николић.

„Заправо сваки наш нови корак је изазов. Аиду смо правили као спектакл за четири хиљаде људи. Али то су биле арије које и неоперска публика познаје. Сада је пред нама сасвим другачији изазов, оживети музику коју до сада нико није чуо, подсетити на причу која је толико стара да смо на њу заборавили. И уз све то одати почаст новосадском композитору“, објашњава управник Српског народног позоришта Александар Станков.

Прича о Владимиру и Косари једно је од најстаријих предања на Балкану. То је трагична љубавна прича из времена пре Ромеа и Јулије, Тристана и Изолде, времена пре Немањића.  


Владимира, дукљанског краља игра Стеван Каранац а Косару, Самуилову кћи, игра Дарија Олајош Чизмић. Костимографкиња је Сенка Раносављевић. Диригент је гост из Бугарске Диан Чобанов.