Почео 18. Београдски фестивал игре

На сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта синоћ је  покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић присуствовала  почетку одржавања 18. Београдског фестивала игре.

Kако је навела уочи почетка фестивала, секретар Драгана Милошевић је подсетила да публика, која воли и подржава савремени плес традиционално и долази на Београдски фестивал игре, који је нашу земљу одавно поставио и на тој културолошкој мапи света.

“Ове године, под другачијим околностима, које је узроковала пандемија, фестивал се одржава у измењеним околностима, али ипак у складу са епидемиолошким препорукама је почео” истакла је она и додала да о самом значају Београдског фестивала игре и уметницима које ћемо имати прилику да гледамо не треба толико говорити, јер је он изузетан, како за нас као публику, тако и за уметнике, који долазе са свих страна света.

Велику захвалност граду Новом Саду и Српском народном позоришту, где је синоћ почео овај фестивал изразила је и директорка фестивала Аја Јунг, која је подсетила да су бројни наступи, који су одложени од прошле године сада пред публиком и оно што се не зна јесте да ли ће се ове године у планираним терминима фестивал и завршити, због околности у којима се налазимо.

Солисти Њујорк сити балета, предвођени прваком Данијелом Улбрихтом и примабалерином Саром Лејн, у увертири за 18. издање Београдског фестивала, одушевили су публику у Новом Саду.

У програму под називом „Вече звезда“ на сцени СНП-а, врхунси уметници из САД извели су осам комада на музику Астора Пјацоле, Петра Иљича Чајковског, Арва Парта, Хенрика Вијевског и Мајкла Џексона.

Kореографију за ове комаде потписала су велика имена америчке балетске сцене, попут Џерома Робинса и Жоржа Балашина, као и савремени кореографи који су радили са овом трупом, Kристофер Вилдон и Јохан Kоборг.

Играчи једне од најзначајнијих савремених балетских компанија требало је да наступе у оквиру 17. издања БФИ прошле године, али је наступ отказан практично у последњи час због увођења мера сузбијања пандемије корона вирус.