Драгана Милошевић: Циљ Покрајинске владе јесте очување богате лепезе војвођанских различитости

Нови Сад, 3.јун 2021. године – „Богатство националних мањина-националних заједница на територији АП Војводине јесте наш посебан бисер, наша посебност и нешто што нас је одавно поставило на светској мапи културе“ рекла је данас у Холу Покрајинске владе, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић уручујући  уговоре корисницима, који су добили средства на конкурсу за финансирање – суфинансирање пројеката од значаја за културу и уметност националних мањина – националних заједница у АП Војводини у 2021. години.

Укупна вредност пројеката од значаја за културу и уметност националних мањина – националних заједница у областима заштите нематеријалног културног наслеђа и савременог уметничког стваралаштва и издавачке делатности на језицима националних мањина – националних заједница у АП Војводини је 8.600.000,00 динара.

Како секретар Милошевић истиче посебна је част и задовољство да смо у прилици да за 135 сјајних пројеката, који истичу неговање културе, традиције, обичаја, манифестације, издаваштво националних мањина-националних заједница издвојимо осам милиона и 600 хиљада динара, у намери и жељи да та средства из године у годину буду већа.

„Бројне националне заједнице, које вековима деле суживот на овим просторима и преплићу се у својим различитостима јесте наш понос и нешто што је од посебног значаја за целу Покрајинску владу и секретаријат на чијем сам челу“ рекла је Драгана Милошевић и додала да поред редовних конкурсних линија финансијска подршка се даје и преко Завода за културу свих националних мањина у АП Војводини, чији смо суоснивачи заједно са Националним саветима националних мањина.

Поред подршке Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, нагласила је Драгана Милошевић, и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице такође им пружа  значајну финансијску подршку.

Испред корисника средстава речи захвалности, између осталих, упутио је председник Буњевачког културног центра из Бајмока Стеван Бешлић, који су добили средства за одржавање традицоналне манифестације „Дани буњевачке културе“, крајем августа сваке године.