Драгана Милошевић: Македонска национална заједница је једна у низу лепеза војвођанске различитости

Нови Сад, 26. мај 2021.- Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Културној станици „Еђшег“ у Новом Саду испред Покрајинске владе и ресорног секретаријата поздравила присутне поводом обележавања Дана свесловенских просветитеља Ћирила и Методија, у оквиру којег се обележава и 15 година манифестације „Дани македонске културе у Новом Саду“.

Честитајући јубилеј секретар Драгана Милошевић је истакла да је данас веома важан дан за македонску националну заједницу, која је још једна у низу лепеза у широком спектру војвођанских различитости.

„ Зато је одржавање свечаних академија уприличених оваквим датумима од изузетног значаја, посебно када се тиме подсећамо и на  дела свесловенских просветитеља Свете браће Ћирила и Методија“ рекла је Милошевићева и додала да захваљујући њима смо кроз векове таме имали пред собом управо тај светионик писмености, културе и идентитета, који и данас чувамо и њиме се поносимо.

Покрајинска влада и секретаријат на чијем сам челу, истакла је секретар  Милошевић, као и до сада, наставиће да подржава очување националних  идентитета свих националних заједница у Војводини, па самим тим и македонске националне заједнице, кроз неговање културе, језика, писма, образовања и информисања ваше, али и нашег заједничког богатства.

Свечану академију званично је отворио амбасадор Републике Северне Македоније у Републици Србији Александар Поповски, док је присутне подравио и председник Националног савета македонске националне мањине у Србији Борче Величковски.

Свечаности је присуствовао и директор издавачког листа на македонском језику „Македонска видалина“ Озрен Симјановски.