Dragana Milošević: Osmi Šekspir festival uz podršku Pokrajinske vlade

„Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama snažno podržavaju savremene svetske produkcije Šekspirovih dela, u autentičnom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima, pod vedrim nebom, baš kako je to bilo i u Šekspirovo vreme“, rekla je danas na konferenciji za novinare, povodom održavanja 8. Šekspir festivala, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Kako je istakla Miloševićeva, profesionalnost i veliki trud organizatora doprineli su tome da se festival održi i ove godine, uprkos teškoj situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa, uz bogat i sadržajan program. Ona je dodala da plakati na kojima je Šekspir u dresu, u godini održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu, predstavljaju važnu simboliku, da poput sportista i svi umetnici ostavljaju srce na terenu, odnosno sceni.

„Osobine kao što su trajnost, kontinuitet, jedinstvenost i međunarodna prepoznatljivost, koju je Šekspir festival odavno stekao, opredelile su nas da i dalje nastavimo sa snažnom podrškom, a trudićemo se da sledeće godine sredstva i uvećamo. Zbog svega navedenog, posebno mi je drago što će jedna od predstava ovogodišnjeg festivala biti izvedena u Srpskom narodnom pozorištu“, rekla je Dragana Milošević.

O programu ovogodišnjeg Šekspir festivala govorio je njegov osnivač i direktor Nikita Milivojević, koji je istakao da se festival održava pod sloganom „Ponovo u igri“ i počeće predstavom „Tragedija Hamleta“ Pitera Bruka u izvođenju francuskog teatra „Des Lumieres et des Ombres“, koju je režirao Gi Pjer Kulo.

Ovogodišnji festival trajaće od 2. do 6. jula, a publici će se predstaviti predstave iz Francuske, Italije, Makedonije i Srbije. Šef Kabineta predsednika Opštine Inđija Nemanja Milivojević, istakao je značaj ovog festivala za opštinu Inđija, koja je zahvaljujući ovom kulturnom događaju odavno prepoznata na kulturološkoj mapi Šekspirovih festivala.

Ispred UNIQA osiguranja pozdravne reči uputila je direktor brenda i komunikacija Sonja Marić, dok je glumac Svetozar Cvetković istakao da je Šekspir festival posebno uočen dar između mnogih drugih festivala.