И Банат подржао предлог да 25. новембар буде Дан АП Војводине

Нацрт Покрајинске скупштинске одлуке о утврђивању и свечаном обележавању Дана АП Војводине  и других дана од покрајинског значаја, добио је једнодушну подршку на јавној расправи која је данас одржана у Зрењанину.

Нацртом те одлуке је предвиђено да се као Дан Војводине обележава 25. новембар – дан на који је 1918. године Велика народна скупштина одржана у Новом Саду прогласила присаједињење војвођанских области Краљевини Србији. То су данас, у препуној свечаној сали зрењанинске Градске куће, подржали представници локалних самоуправа, као и културних,  образовних и других институција из целог Баната.

Подсетивши да је међу 757 делегата Велике народне скупштине њих више од 350 било управо из Баната, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић рекао је да „сећање на наше претке, који су пре једног века донели историјску одлуку није само обавеза, него и привилегија“.

„Увођењем 25. новембра као Дана АП Војводине ми, заправо, од заборава  чувамо најзначајнији догађај у њеној историји, али и један од најважнијих догађаја у  историји целог српског народа. Покрајинска влада на челу са  председником Игором Мировићем томе придаје изузетан значај и отуда и иницијатива да се управо 25. новембра обележава Дан АП Војводине“, додао је он.

Кузмановић се, у контексту јавне расправе о Дану АП Војводине, осврнуо и на актуелно питање промене назива града Зрењанина, подсетивши „да је Присаједињење више него очигледно било израз народне воље, али да су га међуратни комунисти, на челу управо са Жарком Зрењанином, вођени партикуларним партијским интересима, оспоравали и погрешно тумачили као идеолошки и контрареволуционарни акт“.

О историјском значају Баната у време Присаједињења, данас је говорио и директор Музеја Војводине др Драго Његован.

„Улога Банаћана, не само из тадашњег Великог Бечкререка, него и из свих других делова Баната, којој је посебну снагу и одлучност давао њихов тадашњи лидер др Славко Жупански, била је изузетна, а проглашавање 25. новембра за Дан АП Војводине је својеврстан омаж том великом прегнућу ваших предака“, додао је он.

У име града Зрењанина, присутнима се обратио градоначелник Чедомир Јањић, а у расправи су подржани и предлози, такође садржани у нацрту Покрајинске одлуке, да се као датуми од покрајинског значаја,  обележавају  и 15. мај, поводом Мајске скупштине одржане у Сремским Карловцима 1848. године, на којој је проглашено стварање Српске Војводине, као и 10. децембар – Међународни дан људских права, када су УН 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима.

Прва јавна расправа на којој је нацрт Покрајинске одлуке такође добио пуну подшку, одржана је 4. априла у Руми, а наредна је заказана за 17. април у Новом Саду.