Мицић: Манастирске и црквене библиотеке места где се вековима чува писана реч

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужен за културно наслеђе, др Милан Мицић јуче је учествовао у раду стручног скупа под називом „Манастирске и црквене библиотеке чувари културне баштине“.

Стручни скуп одржан је у манастиру Велика Ремета, у организацији  Српске читаонице у Иригу, а у оквиру пројекта „Каталог библиотека фрушкогорских манастира“,аутора Весне Петровић.

Поздрављајући присутне др Мицић је истакао да манастирске и црквене библиотеке места су где се вековима чува писана реч, а старе и ретке књиге које се налазе у њима део су целокупног духовног и културног наслеђа.

„Покрајински секретаријат за културу,  јавно информисање и односе с верским заједницама ове године на свом конкурсу повећао је финансијска средства  за јединствени вишегодишњи пројекат Српске читаонице из Ирига“ прецизирао је он и додао да „је ресорни секретаријат помагао и претходних година, у изради каталога библиотека фрушкогорских манастира“.

О значају манастирских и црквених библиотека говорио је и управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић, а испред Српске читаонице у Иригу поздравне речи упутила је директорка Вера Новковић.  О пројекту „Каталог библиотека фрушкогорских манастира“ говорила је аутор  Весна Петровић.