Aрхеолошкa изложбa „Трагови и поруке“ oтворена у Градском музеју – Културном центру у Врбасу

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужен за област културног наслеђа др Милан Мицић синоћ је у Градском музеју – Културном центру у Врбасу говорио на отварању изложбе археолошких експоната „Трагови и поруке“, ауторке Весне Гргуровић. Поставка је припремљена  у оквиру манифестације „Музеји за десет“ и представља осврт на археолошка истраживања, углавном накита и новца, локалитета Шуваков салаш – Клиса.

По речима др Мицића велико је задовољство присуствовати изложби, чији трагови, рад, залагања и стручност сежу уназад неколико деценија и донела су овако видне резултате.

„Кључ и тајна цивилизације јесте археологија у свим њеним истраживачким доменима“ истакао је Милан Мицић и додао да је „овај локалитет по свему посебан и зато га је покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама као таквог препознао и подржао, што ће и надаље чинити,  како би трагови и поруке са овог локалитета биле јасне, како нама, тако и будућим генерацијама“.

Професор др Дејан Радичевић са Филозофског факултета у Београду, који је и званично отворио поставку, прецизирао је да је овде реч  о локалитету Шуваков салаш  – Клиса и локалитет Чарнок код Врбаса, где су се потврдила истраживања, која је спровео Музеј Војводине у периоду између 1984 и 2017. године.

Та истраживања, како он тврди, на локалитету Шуваков салаш – Клиса трајала су до 1993. године када су прекинута због ратних збивања, али то није  умањило њихов значај, јер су нам открила да је реч о средњовековном насељу Орбаспалотаја, први пут поменутом у писаним докуметима 1387. године. Ископавања су показала да се ради о насељу (10-15 век) са некрополом и црквом (13-15 век). У нивоима испод цркве – апсиде документован је неолитски материјал – старчевачка култура.

Он је подсетио да се истраживања обнављају 2014. године и то на иницијативу музејске јединице у Врбасу а у сарадњи са матичном установом, Музејом Војводине и указаују нам на то да се и око цркве налази насеље, што ће нам даља ископавања вероватно и потврдити.

Испред општине Врбас присутне је поздравио председник Милан Глушац.