Милошевић: Дух традиције Баната и у Фестивалу румунског фолклора деце

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић протеклог викенда говорила је на седмом по реду Фестивалу румунског фолклора деце, који се ове године одржао у месту Торак, општина Житиште.

Фестивал, који је окупио на стотине ученика, школског узраста да кроз очување традиције румунског фолклора овог дела Баната, кроз песму и игру покажу очување и неговање језика, писма, културе уопште румунског народа на овим просторима, секретар Драгана Милошевић им је честитала и пожелела да и они постану будући учесници великог фестивала фолклора Румуна из Војводине, па самим тим и Србије.

Велику захвалност дугујемо, како је Милошевић нагласила и професорима, представницима културних друштава и домова култура, јер су они саставни и нераскидиви део овог дечјег фестивала.

„Сам фестивал, прати, поред фолклора и изложба слика, народних ношњи“ истакла је она и додала да су „управо деца, као наследници културног идентитета чувари традиције културног наслеђа Румуна и као такви су нераскидиви део једног јединственог духа традиције Баната“.

Са жељом да и надаље траје овај фестивал у пуном сјају, где подршка како Покрајинске владе, тако и ресорног секретаријата неће изостати, секретар Драгана Милошевић је истакла да наставе да негују оно најлепше и најбоље у култури свог народа у једној лепој традицији и европској будућности, коју сви заједно и Румуни у Србији и Срби у Румунији делимо и која нас повезује.