Мирослав Илић посетио учеснике ликовне колоније у манастиру Петковица

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Илић протеклог викенда посетио је манастир Пековицу, где је одржана десета по реду ликовна колонија, у којој су поред сликара, учествовали и гуслари и песници.

На дан када Српска православна црква обележава Силазак Светог Духа на апостоле, у овом фрушкогорском манастиру, који је сазидан у XVI веку и има најстарији очувани средњевековни фрескопис на Фрушкој гори, 27. маја завршена је петодневна ликовна колонија.

По речима сликара и селектора овогодишњег сазива Данила Вуксановића, позвани уметници који на одређен начин комуницирају са оним што се баштини у овом манастиру, а то је духовни живот, који може бити на одређени начин ликовно занимљив.

У оквиру савремене уметничке продукције која обухвата сликарски ангажман, постоје места српске духовности који уметницима данашњег тренутка могу да понуде ваљане разлоге за стваралачке захвате засноване на традицији. Манастир Петковица се налази на мапи тачака које, организацијом ликовне колоније негују савремени ликовни израз ослоњен на баштину православне културе.

У споју духовности и уметности као аутентичне културе у манастирима, учествовали су сликари Видоје Туцовић, Маријета Сидовски, Данило Вуксановић, Драган Бартула, Невена Гавриловић, Кристина Брковић, Дуња Николија Попов. У песничком делу програма  били су  Мирослав Алексић и Сунчица Торбица, док су у музичком делу учествoвали  гуслар Зоран Јелић и етно певачица Јефимија (Славица Средојевић).