Обележено 177 година постојања најстарије библиотеке и читаонице у Срба

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић присисутвовала је данас у  Српској читаоници у Иригу прослави крсне славе Светог Трифуна и обележавању 177 година постојања једне од најстаријих читаоница на нашим просторима.

Честитајући јубилеј Милошевићева је истакла да је више од век и по постојања једне од најважнијих институција културе, као што је Српска читаоница у Иригу, за понос свих нас који поштујемо културно наслеђе које књиге представљају.

Она је додала да је Покрајинска влада преко ресорног секретаријата, значајно помогла свим библиотекама у Војводини за куповину књига, опремање или реконструкцију и да ће се са том подршком наставити у будућности.

Директорка Српске читаонице у Иригу Вера Новковић истакла је да се прослава Светог Трифуна и Српске читаонице у Иригу одржава традиционално, а посебно је истакла да је  добитница 37. награде „Луча” за прошлу годину, за допринос развоју културе и културног стваралаштва на подручју општине Ириг Весна Петровић, библиотекар – саветник из Сремске Митровице, добила за свој пројекат „Каталог библиотека Фрушкогорских манастира”, за шта је имала подршку Српске читаонице у Иригу.

Данашњу прославу  улепшао је Богословски хор из Сремских Карловаца, освештан је славски колач и винова лоза, а  овом приликом награде су  додељене и највернијим читаоцима библиотеке, међу којима су и  најмлађи читаоци.