Одржан међународни скуп „Осам векова аутокефалије Српске православне цркве (1219-2019): историјско, богословско и културно наслеђе“

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Илић учествовао је протекле недеље на међународном научном скупу под називом „Осам векова аутокефалије Српске православнецркве (1219-2019): историјско, богословско и културно наслеђе“, који је одржан на Православном богословскомфакултету Универзитета у Београду. Ова научна манифестација, у којој је учешћа узело више од стотину иностраних и домаћих истраживача, одржана је у част великог јубилеја осмовековне самосталности Српске православне цркве.

Тим поводом свечаном отварању присуствовали су Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј, који је благословио почетак заседања, председник Српске академије наука и уметности академик Владимир Костић, ректор Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић. Низ поздравних обраћања завршен је словом декана Богословског факултета, Његовог Преосвештенства Епископа браничевског Господина др Игнатија.

Мирослав Илић је током образлагања на  тему: “Шајкашка и манастир Ковиљ као чувари немањићког предања“ подсетио на важност православне традиције у животу српске заједнице северно од Саве и Дунава.

Поред домаћих аутора, скупу су присуствовали истраживачи са угледних иностраних високошколских и научноистраживачких институција: из Русије, Грчке, Бугарске, Пољске, Велике Британије, Немачке и Словеније.