Промоција двојезичне антологије „Најлепше песме… дамама на дар!“ у Амбасади Румуније

Помоћник покрајинског секретара за културу у сектору за јавно информисање, медије и аналитику, мр Драган Трапарић присуствовао је промоцији двојезичне антологије под насловом „Најлепше песме…дамама на дар!“ (Cele mai frumoase poezii…Doamnelor în dar!), одржане осмог марта у Амбасади Румуније у Београду.

Мр Трапарић је присутне подсетио да је у области информисања Србија дужна да подстиче дух толеранције и међукултурног дијалога, те да се конкретна подршка Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама у пракси огледа управо у финансирању конкурса и давању субвенција. Узимајући у обзир ту чињеницу, 2023. године од укупно додељених 560 милиона динара, 89.6 одсто опредељено је за пројекте на језицима националних заједница, a oд чега је НИУ Либертатеа припало 61.8 милиона динара.

„Свим срцем подржавам рад НИУ Либертатеа, која издаје три медијска садржаја чије стваралаштво подстичемо нашим улагањима, а то су: Либертатеа (Libertatea), Тинерeцеа (Tinerecea) и Букурија копилор (Bucuria copiilor), нагласио је Трапарић и додао: „Захваљујући чињеници да сам био део радне групе за писање Закона о јавном информисању и медијима, с поносом могу да истакнем да се модел финансирања према припадницима националних мањина на територији АП Војводине сада налази  у  Закону о јавном информисању и медијима. Ово је веома значајно, јер ће од сада и национални савети који немају седиште у Аутономној покрајини Војводини, уживати привилегије које имају савети који су основани у Војводини, а који све време функционишу уз пуну подршку Покрајинске владе”.

Књигу је приредила др Мариана Стратулат, песник, прозни писац, новинар и директор Новинско-издавачке установе Либертатеа из Панчева, најпрестижније медијске институције Румуна у Србији, која следеће године обележава 80 година постојања. Антологија, која је женственост и женски принцип сврстала у центар поезије окупила је чак девет песникиња из Србије и Румуније: Мариану Стратулат, Гордану Ковачевић, Адриану Вајмер, Верицу Преду Преверу, Љубицу Ракић, Аурору Ротариу Плањанин, Веронику Балаж, Мариу Елену Бранзеи и Мариану Дан.

„Током осам деценија постојања, у Новинско-издавачкој установи Либертатеа појавиле су се бројне антологије, које су биле позитивно оцењене, како од стране читалаца, тако и од стране књижевних критичара. Овог пута смо своје мисли усмерили ка другачијој антологији, са пуно посебног симболизма, посвећен дамама поводом 8. марта“, истакла је Стратулат и додала да намерава следеће године да настави овај пројекат.

Објављивање ове књиге, као изузетног издавачког подухвата, својим присуством су увеличали њена екселенција Силвиа Давидоју амбасадор Румуније у Републици Србији, Михаи Шербан опуномоћени министар у Амбасади Румуније у Србији, Анка Корфу генерални конзул у Генералном конзулату Румуније у Вршцу, Даниел Бала саветник министра у Генералном конзулату Румуније у Вршцу, Лавиниа Тапалага Гачевић начелница Одељења за опште-правне послове у Покрајинској влади, као и подпредседници Националног савета румунске националне мањине др Јасмина Глишић, др Трајан Качина (координатор за културу) и Стеван Михаилов (координатор за информисање).