Промовисана Енциклопедија СНП-а и сабрана дела Дејана Медаковића

Нови Сад, 8. март 2023.- На штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно иформисање и односе с верским заједницама, у оквиру одржавања другог дана  Међународног сајма књига и 27. Међународне изложбе уметности „Арт експо“, одржана је  промоција часописа „Рад Музеја Војводине“, који је јeдан од најстaријих музејских часописа у земљи, јер у континуитету излази од 1952. године до данас.

О раду часописа и његовом садржају данас су говориле Лидија Мустеданагић из Музеја Војводине и Гордана Буловић из Музеја града Новог Сада.

Управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић и један од аутора „Енциклопедије Српског народног позоришта“ Александар Милосављевић представили су на централној бини ову публикацију, која је ове године понела ласкаву титулу за издавачки подухват године, јер је реч о тротомном издању, које датира од  1972. године, када је створена идеја о прикупљању података за њену израду.

По речима аутора први задатак редакције је, подразумевао формирање Азбучника, али и започињање рударског истраживачког рада у архивима, музејима, библиотекама, црквеним и световним општинама, а понајпре у одељењима Матице српске, као и успостављање сарадње са осталим институцијама и појединцима.

Следећа фаза рада,како ини наводе,  предвиђала је обраду енциклопедијских јединица. У реализацији овог замашног и веома сложеног посла било је ангажовано седамдесет осам сарадника. Послови и задаци су били сложени и амбициозни, но ваља напоменути да СНП има богату и одлично вођену архивску службу, те да је већ на самом почетку реализације послова везаних за израду Енциклопедије постојала релевантна и добро организована база на коју су се тада, и ево до данас, могли поуздано ослањати и чланови Редакције и сви сарадници ангажовани на изради овог капиталног издања.

Управница Спомен зирке Павле Бељански Милана Квас и Валентина Вуковић говориле су и изложби „Хероине Спомен збирке Павле Бељански“, која је обрадила стваралаштво седам уметница из колекције Павла Бељанског успостављајући дијалог између дела ових ауторки с радовима савремених новосадских уметница,чиме је створена могућност поређења тема и проблема уметница некад и сад. Реч је о Надежди Петровић, Видосави Ковачевић, Лизи Крижанић, Зори Петровић, Лепосави Ст.Павловић, Љубици Сокић и Милици Зорић.

Током данашњег дана Архив Војводине  заједно са представницима суиздавачке куће „Прометеј“ представио је велики издавачки подухват „Сабрана дела Дејана Медаковића“, за које су  Архив Војводине, Покрајински завод за заштиту споменика културе, новосадски „Прометеј“ и Вукова задужбина добили специјално признање.

О томе су говорили директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, директор ИК „Прометеј“ Зоран Колунџија и Павле Медаковић.